maart 24, 2022

iGene gentest

Sinds enige tijd is het mogelijk om betaalbaar onderzoek te doen naar een aantal genetische varianten. Zeker bij ernstige chronische klachten spelen een aantal variaties een rol. Vaak kunnen we als we weten waar de zwakke plek zit veel gerichter advies geven over leefstijl en eventueel medicatie en suppletie. Een bekent voorbeeld is een variatie van het MTHFR gen en bijbehorend enzym. Dit enzym zorgt ervoor dat foliumzuur uit de voeding omgezet wordt in een zogenaamde actieve vorm die voor ons lichaam bruikbaar is. 30% van de bevolking heeft een variant waardoor dit enzym minder actief is en omdat foliumzuur heel belangrijk is voor de goede ontwikkeling van het embryo zie we hier een veel grotere kans op het ontstaan van geboorte defecten zoals een open ruggetje of een hazenlip. Door extra foliumzuur te geven (lieft meteen de actieve vorm methylfolaat) samen met vitamine b12 wordt de kans op deze problemen ineens weer een stuk kleiner.

We kunnen zo op meer plaatsen zwakke plekken ondersteunen door voeding, leefstijl en suppletie.

Wat wordt er allemaal onderzocht?

  • het risico op het krijgen van ziektebeelden zoals Alzheimer, reuma, diabetes. Niet altijd leuk om te weten maar als je het weet kun je je leefstijl aanpassen en het risico weer verminderen.
  • bij jou profile horende leefstijl adviezen, bv of je goed tegen gluten kunt of lactose en of je koffie goed kunt afbreken
  • er wordt een pharmaco-genetisch paspoort gemaakt waardoor je meteen kunt zien hoe je lichaam reageert op een medicijn, breek je het snel af en moet je de dosis wat verhogen, breek je te langzaam af en moet de dosis juist wat lager zijn of kun je er helemaal niet tegen en kun je beter zoeken naar een alternatief. dit wordt natuurlijk altijd gedaan in overleg met de Apotheker en behandelend arts. De app die je op je telefoon hebt gekregen van iGgene bevat al deze informatie en die heb je dus altijd bij je.
  • speciaal voor opgeleide therapeuten/artsen is er een speciale afdeling die je alleen samen met je behandelaar kunt inzien omdat hier uitleg nodig is. Hoe verlopen de basis biochemische reacties (methylatie) hoe werkt je ontgiftingssysteem, hoe breek je hormonen af wat zeker voor vrouwen met ernstige hormoonproblemen interessant is, hoe gaat je lichaam om met vitamines uit de voeding, zit er een zwakke plek in de verwerking van stresshormonen en neurotransmitters wat interessant kan zijn bij stress gerelateerde aandoeningen zoals burn-out.

Genen zijn zelden alleen verantwoordelijk voor ziekte. Kijk bijvoorbeeld naar het gen dat te maken heeft met Alzheimer. Heb je de pech dat je zowel van je vader als moeder een ongunstig gen hebt meegekregen dan heb je iets meer dan 50% kans om Alzheimer te ontwikkelen. Maar ook nog steeds 50% kans om het niet te krijgen en mensen zonder dit risico gen kunnen ook Alzheimer krijger. Leefstijl, leefomgeving, spelen een grote rol en mogelijk kun je naast proberen te voorkomen dat je ziek wordt, het moment van ontstaan van klachten en de ernst wel beïnvloeden door je leefstijl te optimaliseren. Zo kun je met de kennis die je hebt een positieve invloed uitoefenen waardoor je de kans dat je ook echt ziek wordt kunt verkleinen.

Voor aanvraag van deze test ga je naar iGene.nl Je bestelt daar de iGene health test die reken je met hun af. Als je vervolgens de app invult moet je naar hoofdstukje gegevens delen gaan en bij praktijkcode erikschut invullen en bij cliëntcode jouw naam. De informatie komt dan vanzelf bij mij terecht. Voor de aanvullende specialistische informatie die we samen gaan bespreken betaal je vervolgens nog 250 euro. Dit zijn kosten die aan mij gedeclareerd worden en deze worden verrekend bij het condult.

Bij elkaar ben je ongeveer 500 euro kwijt aan de complete test. Meestal verdien je dit terug doordat we veel sneller weten waar we het meeste resultaat kunnen behalen en we dus het meest gericht kunnen behandelen. De test wordt nog niet betaald door de zorgverzekeraar maar er is overleg en hoop dat dat in de toekomst wel gaat gebeuren.

Voor meer informatie ga naar iGene.nl of stel je vraag aan mij via het contactformulier.

Deel dit artikel op sociale media: